88-195 בדידה לתיכוניסטים תשעא/מערך שיעור/שיעור 5

מתוך Math-Wiki
גרסה מ־18:55, 25 ביולי 2013 מאת אחיה בר-און (שיחה | תרומות) (המשך פונקציות)

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

חזרה למערכי התרגול

המשך פונקציות

הגדרה. תהי f:X\rightarrow Y פונקציה, ויהיו תת קבוצות A\subseteq X,B\subseteq Y. אזי f(A)=\{f(a)|a\in A\}, f^{-1}(B)=\{a\in A|f(a)\in B\}.

שימו לב שהסימון f^{-1}(B) אינו רומז בשום צורה שהפונקציה צריכה להיות הפיכה, הגדרה זו תקפה לכל פונקציה.


תרגיל. הוכח/הפרך: תהא f:X \to Y, \; A,B \subset X אזי f(A)\cap f(B)=f(A\cap B)

פתרון.

נניח וf אינה חח"ע, כלומר קיימים x\neq y כך ש f(x)=f(y). ניקח A=\{x\},B=\{y\} אזי:

f(A)\cap f(B) = \{f(x)\} \neq \phi = f(\{\}) = f(A\cap B)

תרגיל. תהי f:X\rightarrow Y חח"ע, ותהי A\subseteq X. הוכח f^{-1}(f(A))=A.

פתרון.

ישירות מההגדרות נובע שאם a\in A אזי f(a)\in f(A) ולכן a\in f^{-1}(f(A)). סה"כ הראנו A\subseteq f^{-1}(f(A)). (עד כה זה נכון לכל העתקה, לאו דווקא חח"ע.)

נניח כעת בשלילה ש f^{-1}(f(A))\neq A לכן קיים x\in f^{-1}(f(A)) כך ש x\notin A. לכן לפי ההגדרה, f(x)\in f(A). לכן קיים a בA כך ש f(a)=f(x). מתוך החח"ע נובע ש-x=a בסתירה.


תרגיל ממבחן (קצת משודרג).

יהיו X,Y שתי קבוצות, ותהי f:X\rightarrow Y פונקציה כלשהי. נגדיר את הפונקציה g:P(Y)\rightarrow P(X) על ידי g(B)=f^{-1}(B). בדוק את הקשר בין החח"ע/על של f לבין אלה של g. (כלומר, מה גורר את מה בהכרח).

פתרון.

תהי f חח"ע שאינה על (קל למצוא כאלה). אזי \exists y\in Y\forall x\in X:f(x)\neq y. לכן g(Y)=f^{-1}(Y)=f^{-1}(Y/\{y\}=g(Y/\{y\}) בסתירה לחח"ע של g.


  • לכן ייתכן ו-f חח"ע אך g אינה כזו.


תהי f כך ש-g חח"ע. כפי שראינו לעיל, ניתן ישר להסיק ש-f הינה על.


נוכיח שאם f על אזי g חח"ע; נניח בשלילה שg אינה חח"ע, אזי קיימות שתי קבוצות B\neq C \in P(Y) כך ש g(B)=g(C). בלי הגבלת הכלליות, נניח שקיים איבר c\in C כך ש c\notin B. מכיוון ש-f על, קיים איבר a כך ש f(a)=c, לכן a\in g(B), ואז קיים b\in B כך שf(a)=b ולכן b=c בסתירה.


  • אם כן, הוכחנו ש-f על אם"ם g חח"ע.


יהיו X=\mathbb{Z}, Y=\{0\}. אזי קיימת פונקציה f יחידה מX לY. פונקציה זו אינה חח"ע כמובן, אך g כן חח"ע שכן g(\{\})\neq g(\{0\}) ואלה הקבוצות היחידות בקבוצת החזקה של Y.


  • לכן יתכן ו-g חח"ע אך f אינה כזו.


נניח וg על ונניח בשלילה ש-f אינה חח"ע. לכן קיימים a,b \in X שונים כך ש f(x)=f(y). נביט בנקודון A=\{x\} נניח וקיימת B\in P(Y) כך ש g(B)=A, לכן f(x)\in B. אבל אז בעצם גם f(y)\in B ולכן y\in g(B)=A בסתירה. לכן f חח"ע.


נניח f חח"ע, הוכחנו כבר שבהכרח f^{-1}(f(A))=A לכל A תת קבוצה של X. נובע ש g(f(A))=A ולכן g הינה על.


  • סה"כ, הוכחנו שf חח"ע אם"ם g הינה על.


ניקח f פונקציה חח"ע שאינה על, לכן g היא על.


  • לכן ייתכן ו-g הינה על אך f אינה על


באופן דומה ניקח f על שאינה חח"ע, לכן g אינה על.


  • לכן ייתכן ו-f הינה על אך g אינה על


הגדרה. תהי f:X\rightarrow Y ותהי A\subseteq X. הפונקציה f מצומצמת לA מוגדרת על ידי: f|_A:A\rightarrow Y כך ש f|_A(a)=f(a).

דוגמא. נביט בf:\mathbb{R}\rightarrow\mathbb{R} המוגדרת על ידי f(x)=x^2 ואינה חח"ע. נכון לומר שהפונקציה המצומצמת f|_{\mathbb{N}} כן חח"ע.


תרגיל. תהי f:X\rightarrow Y פונקציה, הוכח שקיימת קבוצה A כך שf|_A חח"ע

פתרון.

פייי זו שאלה קשה. תזכירו לנו אותה כאשר נגיע לאקסיומת הבחירה. (שכן נביט ב\{f^{-1}(\{y\})|y\in Y\}) ונרצה לבחור איבר יחיד מבין כל קבוצה כזו. אקסיומת הבחירה היא זו המאפשרת לנו לבצע בחירה זו בשלום.)


הגדרה. תהי f:A\rightarrow A, ויהי R יחס שקילויות על A. אומרים כי f מוגדרת היטב על A/R אם \forall a,b\in A:(a,b)\in R\rightarrow (f(a),f(b)\in R

תרגיל מוטיבציה להגדרה לעיל.

המוטיבציה להגדרה הזו היא היכולת לגזור ממנה פונקציה על חבורת המנה. נגדיר יחס על חבורת המנה g=\{([a],[f(a)])|a\in A\}. נוכיח ש-g הינה חד-ערכית ולכן פונקציה.

הוכחה

נניח וקיימים a,b\in A כך ש [a]=[b]. לכן (a,b)\in R ולכן (f(a),f(b))\in R ולכן [f(a)]=[f(b)]. לכן לא ייתכן מצב בו (x,y),(x,z)\in g אבל y\neq z.


דוגמא. האם הפונקציה f על הרציונאליים המוגדרת על ידי f(\frac{p}{q})=p מוגדרת היטב?

פתרון.

יש לשים לב שלא באמת הגדרנו את הפונקציה על הרציונאליים, אלא על אוסף הזוגות הסדורים של שלמים (p,q) כך שהאיבר הימני שונה מאפס. נגדיר על קבוצה זו את יחס השקילויות R המוגדר על ידי ((p,q),(a,b))\in R אם pb=qa. נראה כי f אינה מוגדרת היטב בתנאים אלו:

((2,6),(1,3))\in R אולם f(2,6)=(2,1),f(1,3)=(1,1) ו((2,1),(1,1))\notin R.

בכוונה ניסחנו את התרגיל באופן הרומז על יחס השקילויות מבלי לומר אותו במפורש. זו הדרך בה נתקל במושג 'מוגדר היטב' במהלך התואר - יחס השקילויות יהיה מרומז בלבד.