88-341 תשעג סמסטר א/תרגילים/תרגיל 5

מתוך Math-Wiki
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

שאלה 1

תזכורת: מידה \mu על מרחב מדיד (X,\mathcal{S}) נקראת שלמה אם לכל קבוצה מדידה E \in \mathcal{S}, עבורה \mu(E)=0, מתקיים שכל תת-קבוצה שלה F \subseteq E היא מדידה (כלומר נמצאת ב-\mathcal{S}).

יהי (X,\mathcal{S},\mu) מרחב מידה חיובית ושלמה ותהי f:X \to \mathbb{R}^* פונקציה מדידה. תהי g:X \to \mathbb{R}^* פונקציה השווה ל-f כמעט בכל מקום, ז"א \mu \left( \{ x \in X:f(x) \neq g(x) \} \right)=0. הוכיחו כי g אף היא מדידה.


שאלה 2

בתרגיל הקודם הוכחנו שלכל p>0 מתקיים \sum_{n=1}^\infty \frac{1}{(p+n)^2}=-\int_0^1 \frac{x^p}{1-x} \log x \, dm(x). לא קשה לראות שהנוסחה נכונה גם עבור p=0, ובמקרה זה מקבלים -\int_0^1 \frac{\log x}{1-x} \, dm(x)=\sum_{n=1}^\infty \frac{1}{n^2}=\zeta(2), כאשר \zeta(s)=\sum_{n=1}^\infty \frac{1}{n^s} היא פונקצית זטא של רימן.

הוכיחו את ההכללה הבאה של תוצאה זו: לכל s \ge 2 טבעי \zeta(s)=\frac{1}{(s-1)!} \int_{0}^\infty \frac{x^{s-1}}{e^x-1} \, dm(x).

הדרכה:

א. הוכיחו כי לכל s \ge 2 וטבעי מתקיים -\int_0^1 \frac{\log^{s-1} x}{1-x} \, dm(x)=(-1)^{s} (s-1)! \zeta(s) (ההוכחה דומה לתרגיל הקודם).

ב. בצעו החלפת משתנים מתאימה, כלומר כזו שתעביר את תחום האינטגרציה מהקטע (0,1) אל הקרן (0,\infty) (אולי עדיף לפצל לשתי החלפות משתנים).

ג. ברכות! מצאתם ייצוג אינטגרלי של פונקציית זטא.


שאלה 3

יהיו a \neq 0,b מספרים ממשיים, ותהי f:\mathbb{R} \to \mathbb{R} מדידה לבג ואינטגרבילית. הוכיחו כי מתקיים \frac{1}{|a|} \int_\mathbb{R} f(x)=\int_\mathbb{R} f(ax+b).

הדרכה:

א. הוכיחו זאת תחילה לפונקציות אינדיקטור. לשם כך בדקו מהי הפונקציה I_E(ax+b) כאשר I_E(x)=\begin{cases} 1 & x \in E \\ 0 & x \notin E \end{cases}

ב. הוכיחו כי הטענה נכונה גם לפונקציות פשוטות.

ג. הוכיחו זאת לפונקציות חיוביות כלשהן בעזרת משפט ההתכנסות המונוטונית של לבג.

ד. כדי להראות זאת לפונקציה כללית, אפשר להראות שאם g(x)=f(ax+b), אזי g^+(x)=f^+(ax+b) ו-g^-(x)=f^-(ax+b). כאשר g^+ \ge 0 ו-g^- \ge 0 הן החלק החיובי והחלק השלילי בהתאמה של הפונקציה g.

בהצלחה!